Астрономите били шокирани да установят, че галактиката  NGG 6872 може

...
Астрономите били шокирани да установят, че галактиката  NGG 6872 може
Коментари Харесай

Откриха случайно най-голямата спираловидна галактика

Астрономите били шокирани да открият, че галактиката  NGG 6872 може да побере пет сходни на Млечния път, написа Би Би Си.

Преглеждайки данните от спътника GALEX за регионите на звездообразуване към NGG 6872, учените се натъкнали на голяма линия ултравиолетова светлина от младите звезди, която дава визия за действителните размери на галактиката.

До момента беше известно, че NGG 6872, която се намира на към 212 милиона светлинни години в съзвездието Паун, е всред най-големите от своя тип. Вниманието на астрономите е било ориентирано към обособени райони в нея.

" Не търсех най-голямата спирална вселена - тя пристигна като подарък ", споделя Рафаел Еуфрезио от Центъра за галактически полети Goddard на NASA и Католическия университет на Америка (CUA).

Близо до NGG 6872 се намирала галактиката  IC 4970, която наподобява се е сблъскала с нея наскоро.  Данните от GALEX - галактически телескоп, който засича ултравиолетовата светлина от новите звезди - демонстрират, че спиралната вселена е пораснала доста в резултат на конфликта.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР